Business Process Automation

Folyamatautomatizálási módszertanunkról

Folyamatmodellezés

A folyamatmodellezési fázisban ügyfelünk elképzelt jövőbeni (cél) üzleti folyamatait elemezzük megbízónk szakterületi specialistáinak és folyamat-menedzsereinek bevonásával.

A folyamatok szabványos BPMN módszertannal megvalósított áttervezése segíti az átfutási idők optimalizálását és a felesleges folyamatlépések számának csökkentését.

Az ideális folyamatmodell a kiindulópontja a testreszabott informatikai megoldás kivitelezésének.

Alkalmazott szabványok:
- strukturált folyamatok modellezésére BPMN 2.0
- üzleti folyamatdöntésekhez DMN 1.1
- kevésbé strukturált folyamatok esetén CMMN 1.1

A BPMN 2.0 szabvány által definiált alapvető tevékenység típusok (pl. user task, service task, send task) használatával a definiált workflow tetszés szerint testreszabható. Szabadon meghatározható, hogy mikor van szükség munkatársi beavatkozásra (pl. egy beérkező számla kompetenciától függő jóváhagyására), illetve mikor lehetséges bizonyos lépés automatikus végrehajtása (pl. egy automatikus e-mail küldése a szállító vagy vevő számára).

Mivel az üzleti folyamatok végrehajtása során számos döntés meghozatalára van szükség, ezért különösen fontos, hogy az informatikai rendszer a döntéshozatalt is egyértelmű szabályok mellett optimálisan támogassa. A szabványos workflow rendszerünk tartalmazza az ehhez szükséges döntési lépéseket (business rule task), valamint a döntések végrehajtásáért felelős, ún. decision engine-eket is.

Tapasztalatunk azt mutatja, hogy a modellezési fázisban az üzleti elemzők és folyamatmenedzserek által használt modellező eszközök segítségével a folyamatmodelleket csak az üzleti megértést még nem akadályozó, célszerűen választott részletezettségig érdemes megtervezni. Hiszünk abban, hogy a folyamatok automatikus vezérléséhez (folyamatpéldányok végrehajtásához) szükséges további részletek beépítéséhez a szigorúan strukturált szabályok mentén készített kiegészítő programkód a legalkalmasabb eszköz.

Módszertanunk tartalmazza a megfelelő modellező eszközt, az optimális workflow engine-t, a folyamatpéldányok operatív végrehajtását támogató webes alkalmazást ill. a kiértékeléshez szükséges webes alkalmazást és adminisztrációs felületet is. Ezzel az eszköztárral elérhetővé válik az a régóta megfogalmazott igény is, hogy az üzleti és informatikai szakterületek közelebb kerüljenek egymáshoz. 

Prototípus létrehozása

A technológiánk lehetővé teszi, hogy a folyamatmodell egy kiválasztott kulcsfontosságú folyamatáról rövid idő alatt (5-7 nap) prototípust készítsünk, mely alapján ügyfelünk megbizonyosodhat az általunk kínált folyamatautomatizálási megoldás előnyeiről.

A prototípus készítési fázisba már bekapcsolódhatnak vállalkozása fejlesztői is a háttérrendszerek integrálási lehetőségeinek feltérképezése és tesztelése érdekében.

A folyamatmodellezés igazi hasznát az adja egy vállalkozás számára, ha a folyamatmodellek informatikai alkalmazás segítségével végrehajthatók, azaz biztosítható, hogy a valós üzleti folyamatok a modellezett optimális folyamatlefutást kövessék.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a BPMN 2.0 szabványnak megfelelően megtervezett folyamatmodell definíció alapján elindított (vagy automatikusan elindult) folyamatpéldányok vezérlését egy a háttérben futó alkalmazás - a workflow engine - hajtja végre.

A prototípust a Camunda BPM workflow engine alkalmazásával készítjük el.

A megoldás tartalmazza a humán feladatokhoz (UserTask) kapcsolt, ideiglenes felhasználói felületeket (UI), gépi feladatok (ServiceTask) esetén használjuk a rendelkezésre álló integrációs lehetőségeket (pl. REST szervizek hívása, vagy MQ üzenetküldés), valamint bemutatjuk a folyamat-adatbázisra épülő, a folyamatok monitorozását, mérését támogató menedzsment információs rendszert (Camunda Dashboard).

Agilis szoftverfejlesztés

Hiszünk az agilis szoftverfejlesztési filozófia előnyeiben, mely az átlátható és működő szoftvert, az ügyféllel való szoros együttműködést, valamint a változásokra adandó válaszok folyamatos keresését helyezi előtérbe.

Folyamatautomatizálási megoldásaink a legmodernebb szoftverfejlesztési technológiákon alapulnak.

Support

Ügyfeleinkkel hosszú távú, stabil, bizalmon alapuló partneri együtműködésre törekszünk.

Vállaljuk az általunk létrehozott megoldások folyamatos támogatását, valamint igény szerinti továbbfejlesztését is.

Fejlesztési technológiáink szervesen illeszkednek a folyamatmodellezési módszertanunkhoz. A Camunda BPM rendszert Java programozási nyelven fejlesztették, így a rendszereink háttérfunkcióinak (back end) fejlesztéséhez mi is Java alapú platformot használunk.

Back end fejlesztési platformunk főbb elemei:
- Camunda workflow platform
- Spring Boot keretrendszer
- MySQL adatbázis kezelő a prototípusokhoz
- SwaggerUI és Postman az API-k dokumentálásához és teszteléséhez

Architektúránk a nagy rendszerek építésénél bevált, szolgáltatás orientált tervezési elvet kombinálja a workflow alapú folyamatvezérléssel. 

Amennyiben a komplexitás indokolja, az end-to-end üzleti folyamatot felbontjuk egymással együttműködő üzleti szolgáltatásokra. A szolgáltatások együttműködését (koreográfiáját) aszinkron üzenetek (események és parancsok) küldésével valósítjuk meg. A szolgáltatásokon belüli folyamatvezérlést (orchestration) a workflow engine végzi. Így elkerülhető a monolitikus folyamatmodell, amely nagyon nehezen áttekinthető és ellentmond a szolgáltatások laza csatolása alapelvnek. 

A humán feladatokhoz kapcsolt felhasználói felületeket a többféle böngészőben, valamint mobil eszközökön is futtatható Angular platformon fejlesztjük.

Contact us

VeN-IT Consulting Kft.
2040 Budaörs
Puskás Tivadar út 14. C/A

Tel.: +36 23 889 120

E-mail: infokukacven-it.com

Show me on Google Maps

Name