Automatizált, online hitelügyintézés

Workflow alapú hitelezési alkalmazás front- és backoffice folyamatok hatékony támogatására, referencia folyamatmodellel

Ajánlatadástól a hitelfolyósításig

Online hitelajánlat készítése az ügyféllel való személyes találkozás során az ügyfél igényei, hitelintézeti előélete és szerződései alapján.

Hitelbírálathoz szükséges adatok online felvitele, dokumentumok feltöltése azonnal a hitelajánlat elfogadása után.

Hitelbírálati előminősítés, bírálati lépések, benyújtandó dokumentumok meghatározása, jóváhagyási szabályok alkalmazása automatizált módon, workflow engine által vezérelve, a hitelintézeti szakmai folyamatokra felépítve. 

Hitelkérelem aktuális státuszának transzparens megjelenítése

Szerződéskötési fázis online támogatása.

Hitelajánlat-készítés

Hitelajánlat készíthető meglévő ügyfél, ügyfél-csoport részére vagy a bankkal kapcsolatban még nem álló érdeklődők részére is. Meglévő ügyfelek esetén a hitelajánlat az ügyfél banki előéletének és szerződéseinek kiértékelésével, a mindenkori banki hitelkonstrukciók feltételeinek figyelembe vételével készül el.

Az ajánlat elkészítéséhez szükséges személyes ill. banki előélethez kapcsolódó adatokat a core banki alkalmazásokból kérdezzük le. Az adatok kiértékelése és az ajánlat elkészítése DMN döntési táblákban megfogalmazott szabályok szerint valósul meg, ami biztosítja a banki termékek módosítása esetén a kellő rugalmasságot és transzparenciát.

A teljes ajánlatkészítési folyamatmodellt a BPMN szabvány szerint terveztük meg, a folyamatpéldányok valós idejű végrehajtását workflow engine vezérli. Az ajánlatkészítési és elfogadási folyamatban ún. várakozó státuszokat definiáltunk, mellyel biztosítjuk a folyamat tetszőleges tagolását.

Hitelkérelem összeállítása

A hitelkérelmi fázisban történik a lakáscélú finanszírozás elbírálásához szükséges adatok, dokumentumok felvitele, pl. a hitelkérelem résztvevőinek hozzáadása, jövedelmi és kiadási adatok, lakáscélú információk, biztosítéki adatok, valamint ingatlan adatok rögzítése.

A hitelkérelmi folyamat kevésbé strukturált mint az ajánlatadási fázis. Ezért itt a Case Management (CMMN) szabvány előnyeit kombináljuk a BPMN folyamatvezérléssel.

Alkalmazásunkon keresztül a hitelbírálathoz szükséges elektronikus dokumentumok a központi dokumentumkezelő rendszerbe feltölthetők. 

Döntési táblákban megfogalmazott szabályok biztosítják, hogy csak teljeskörűen rögzített adatok esetén váljék a hitelkérelem befogadhatóvá. 

A hitelkérelmi fázisban a hiteltanácsadók elvégezhetik a banki előminősítést (pre-scoring), melynek eredménye alapján megítélhető, hogy az összeállított hitelkérelmi csomag várhatóan pozitív elbírálásban részesül-e. 

A rögzített adatokat elérhetővé tesszük a core banki alkalmazások számára is.

Hitelbírálat - Szerződéskötés

A hitelbírálatot az alkalmazás a döntési workflow technikai megvalósításával támogatja. A bírálati szintek számát és a lépések folyamatát a folyamatmodell definiálja, a hitelbírálati kompetenciákat és egyéb befolyásoló tényezőket, kritériumokat (pl. hitelbírálói leterheltség) döntési táblákon keresztül vezéreljük.

Mind a hiteltanácsadó, mind a hiteligénylő ügyfél a rendszeren keresztül online informálódhat az előkészített hitelkérelem bírálói státusza iránt.

A szerződéskötési fázisban az alkalmazás elindítja a lakáskölcsön- és egyéb szerződések elkészítési folyamatát. A dokumentum sablonok feltöltéséhez szükséges adatokat az eHitel alkalmazás gyűjti össze és továbbítja a DMS rendszereknek, amelyek a szerződés sablonok megszemélyesítését végzik. 

Az elkészített dokumentumokat az eHitel alkalmazás visszakapja a DMS rendszerekből, így azok on-line elérhetővé válnak a hiteltanácsadók és a hiteligénylő ügyfél részére is.

Hitelfolyósítás

Az alkalmazás kezeli a hitelbírálati döntés során meghatározott kifizetési feltételeket, felületet biztosít az elvárt dokumentumok benyújtásához, elektronikus feltöltéséhez.

A benyújtási határidők közeledtével vagy a határidő elmulasztása esetén tájékoztatja a hiteltanácsadót vagy igény esetén közvetlenül a hitelkérelmezőt a szükséges teendőkről.

A kifizetési feltételek teljesítését követően elindítja a tényleges kifizetési folyamatot, amely meghívja a pénzforgalmi rendszerek fizetési szervizeit, ahol a pénzforgalmi műveletek megvalósulnak.

Feladatmenedzsment

Az alkalmazás végigvezeti, támogatja a hiteltanácsadót a hitelkérelem befogadásához szükséges lépéseken. Az egyes feladatok kiosztása a pénzintézet hitelezési modelljének megfelelően történik.

A hiteltanácsadó a saját feladatlistáján keresztül összefüggéseiben látja, hogy melyik hitelügylete milyen fázisban áll, mely lépéseket, feladatokat szükséges még végrehajtani.

Az alkalmazott folyamatmodell biztosítja a kellő rugalmasságot a hitelkérelmi szakaszban, így lehetséges az adott ügy sajátosságához igazodó ügykezelés.

Dokumentumkezelés

Az alkalmazás felületet biztosít a hitelügyintézési folyamat során benyújtandó dokumentumok elektronikus feltöltéséhez.

Vizsgálja azt, hogy benyújtottak-e minden, a hitelintézeti szabályzatokban meghatározott dokumentum-típust, hiány esetén figyelmezteti a hiteltanácsadót a hiányos hitelkérelmi csomagra.

Integrációs lehetőséget biztosít a hitelintézet meglévő dokumentum-menedzsment rendszerével pl. CMIS szabványon keresztül.

Használati előnyök

Minőségjavulás

Gyorsabb hitelügyintézés, elégedettebb ügyfél

Ma még mindig a hosszú átfutási idő a hitelezés egyik legnagyobb problémája. Folyamatoptimalizálás és automatizálás segítségével azonban a hitelkérelmi, hitelbírálati és szerződéskötési folyamat jelentősen felgyorsítható. Az ügyfélnek nem kell felesleges időt töltenie a formanyomtatványok keresgélésével és kitöltésével. Személyes fiókján keresztül az ügyfél is könnyen ellenőrízheti hitelügyletének státuszát az alkalmazásban.

Költséghatékonyság

Automatizált folyamatok, kisebb adminisztráció

A magas fokon automatizált folyamatok a gyorsabb átfutási idő mellett kevesebb ügyintézői kapacitást igényelnek, amivel jelentős költségmegtakarítás érhető el. Az egyes feladatok mindenki számára egyértelművé válnak, az adatok központilag elérhetők lesznek.

Agilitás

Rugalmas testreszabhatóság

A jogi szabályozási környezet, hiteltermék-változások miatt szükséges módosítások az üzleti folyamatokban, döntési szabályokban bármikor, rugalmasan végrehajthatóak. A legtöbb változtatást üzleti elemzők és folyamatmenedzserek a folyamatmodellező eszköz grafikus felhasználói felületén, paraméterezéssel tudják elvégezni.

Azonos üzleti nyelvezet

IT és a szakterület azonos nyelvet beszél

Az alkalmazás a szakterületi munkatársak és az IT által is könnyen értelmezhető üzleti fogalmakon alapuló tervezés és fejlesztés eredménye. A szakmai folyamatmodellek, a döntési táblák és a valóságban futó szoftver között közvetlen kapcsolat van. A hitelezési szakterület, a folyamat menedzsment és az IT azonos szótárból beszél.

Könnyű integrálhatóság

Beépített interfészek

Az eHitel alkalmazás a beépített szabványos interfészeknek köszönhetően képes más rendszerekkel (pl. core banking alkalmazások, CRM rendszerek, dokumentum-menedzsment rendszerek, ESB) való együttműködésre.

KPI mutatók

Könnyű mérhetőség, átláthatóság

Az eHitel rendszer könnyen lehetővé teszi az átfutási idők mérését, folyamat hőtérképek megjelenítését, feladatok státuszának nyomon követését, valamint a folyamatcélok teljesülésének rendszeres kiértékelését. Ez az eszköztár biztosítja a hitelezési folyamatok átláthatóságát és lehetőséget ad a hitelezési folyamatok hatékonyságának javítására.

Contact us

VeN-IT Consulting Kft.
2040 Budaörs
Puskás Tivadar út 14. C/A

Tel.: +36 23 889 120

E-mail: infokukacven-it.com

Show me on Google Maps

Name